Het Saint Luke’s

Het Saint Luke’s Hospital in Malosa, Malawi is een klein districts missieziekenhuis, gericht op de bevolking op het platteland.

cropped-screenshot_191.jpg

Het Saint Luke’s heeft ook nog de zorg over 5 gezondheidsposten in de omgeving.

Het ziekenhuis heeft ongeveer 150 bedden over 4 afdelingen: mannen, vrouwen, kinderen en verloskunde. Ook is er een tandheelkundige afdeling.

Verloskunde
Verloskunde

De meest voorkomende ziekten die in het St.Luke’s behandeld worden zijn malaria, ondervoeding, diarree en AIDS.

In het Saint Lukes wordt alleen medische zorg verleend. Dit betekent dat patiënten door hun eigen familie verzorgd, gewassen, gevoed etc. worden. De familie verblijft buiten rondom het ziekenhuis.

Screenshot_39
Familie kookt zelf voor patient

Patiënten betalen zelf voor de behandeling mits zij dat kunnen. Voor de patiënten die niet kunnen betalen hebben een aantal artsen een potje gemaakt wat gevuld wordt uit hun eigen middelen.

Malawi behoort tot een van de armste landen ter wereld. Door o.a. El Niño mislukken oogsten vaak en heerst er honger met allerlei ziekten en ondervoeding als gevolg.

Elektriciteit is een groot probleem in Malawi. Er is onvoldoende stroom beschikbaar en wat er is wordt over verschillende districten verdeeld waardoor er dagelijks uren zijn zonder stroom. In Malawi is het 12 uur per etmaal donker. En donker in Afrika is echt donker.

Het St. Luke’s maakt daarom gebruik van een diesel aggregaat als de stroom uitvalt. De kosten van een operatie, bij gebruik van de aggregaat zijn hoger dan de inkomsten. Soms is de diesel bijna op en moeten er keuzes gemaakt worden op welke manier de brandstof het best gebruikt wordt, keuzes die niemand zou willen maken.

De regering draagt bij aan een aantal behandelingen die in het ziekenhuis gedaan worden. Tenminste dat zijn de afspraken. Regelmatig wordt er niet door de regering uitbetaald, omdat daar ook een geldtekort heerst.

Financïeel gezien wordt het ziekenhuis van oudsher vooral gesteund door twee stichtingen, één uit Nederland en een uit Groot Brittannië. Ondanks dat, is er regelmatig een tekort aan medicijnen, verbandmiddelen, operatie kleding, batterijen, dekens en medische instrumenten.

Op dit moment werken er twee Nederlandse artsen in het St.Luke’s; Christiaan en Wouter. Niet uitgezonden door een grote ontwikkelingshulporganisatie. Dit betekent dat zij op eigen kosten naar Malawi zijn vertrokken en betaald worden door de regering van Malawi.

Het salaris bedraagt ongeveer 280 euro per maand en is niet voldoende om van rond te komen, wat de artsen zelf moeten aanvullen uit eigen zak.

Bewonderenswaardig!