En toen was er licht!

Hallo allemaal! Het is eindelijk zover. Na enige tijd van overleg, opvragen van verschillende offertes, rond krijgen van de financiering en het uiteindelijk doen van de betaling is een lokaal Malawiaans bedrijf deze week bezig geweest met het installeren van zonnepanelen, een zonneboiler en batterijen in de artsenwoning van het St. Lukes! Geen moeite meer met een uitvallend stroomnet (dat gaat vanaf nu ook weer vaker gebeuren), en toegang tot lichta= en een werkende koelkast wanneer je het nodig hebt. uiteindelijk hebben we het project voor minder dan het begrote bedrag weten te realiseren. Voor het inzien van de begroting kan je terecht op de website van Bonfari (www.bonfari.net). Hieronder komen alvast wat foto’s van tijdens en na de installatie!

De installatie betreft 4 panelen van 150 Wp, die gezamenlijk vier batterijen van allen 100 Ah opladen.  Daarnaast zit er op de zonneboiler een 150L tank met tevens een vewarmingselement voor als de zon niet genoeg warmte geleverd wordt. Het systeem moet gemakkelijk de systemen kunnen draaien die dagelijks worden gebruikt (koelkast, verlichting en opladers), bij een waterkoker moet waarschijnlijk het elektriciteitsnet ondersteuning geven, want dit slurpt energie. Wouter zal de komende tijd de installatie gebruiken en testen. De ochtend na de installatie had hij direct een warme douche, wat vrij uniek is in het dorp.

Al met al dus een geslaagd project, waar jullie aan hebben bijgedragen! Er zullen vast nog wat foto’s volgen.  Leuk om te zien wat jullie donaties hebben kunnen bewerkstelligen. Het volgende project zit er alweer aan te komen: een onderkomen met slaapplekken en kookmogelijkheden voor de familieleden van patiënten, dat naast het ziekenhuis zal worden gebouwd.

Bedankt allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s