Opbrengst niet 400 euri maar bijna 500! Koffie(on)geluk brengt nog es 81 euri extra tijdens Kom in de Kas bij fa.Bak in Assendelft.

Wat een dag was het afgelopen zaterdag 1 april 2017. Zo leuk. Dank Inge! en Yara! Samen hebben we een record aan koffie, thee, limonade en taart verkocht!! Koffie- en thee opbrengst eerst 180 euri!!! maar twee dagen later door mysterie 240 euri!! Lees verder hoe dat kon!

Minpuntje 🙂 :                                                                                                                                       Aan het eind van de dag van Kom in de Kas kiepert er een kop koffie in de (tempex-)doos voor vrijwillige donaties voor koffie, thee en limonade gesponsored door  de Fa.Corn.Bak te Assendelft. Ik zie dat directeur Peter Bak, nadat koffie in tempex donatiedoos valt, direct een reddingsoperatie start en de doos opent, een schoonmaakoperatie start door de (tempex-)doos onder de kraan te houden. Dat komt goed denk ik nog. Mijn aandacht verder niet nodig!

Screenshot_56
Achterkant staat KIKA………. doel eerder jaar………..

Maar de dag is om. De deuren gesloten. De laatste koffiedrinkers verlaten langzaam het ozo grote en prachtige bedrijf.

Hoogtepunt 🙂 :                                                                                                                                     Deuren dicht. Iedereen vertrokken. Wow, wow!!!!! Tijd om te bekijken wat we bijeen gebracht hebben op deze fantastische dag!!! Het geld tellen begint. Spanning alom!! Het personeel telt dubbeltjes en kwartjes van de (tempex-)doos, de inhoud bedraagt 85 euri. Hmm…….. Normaal opbrengt bijna 200 euro!? Hoewel we vrijwillige bijdrage voor koffie, thee en limonade apart hebben geprobeerd te houden, kwam er toch  ongeveer 80 euri in de kas van MalaWeCare terecht doordat bezoekers bijdragen in één bus stopten. Nix mis!!! —> Prachtige opbrengst dus van koffie, thee en limonade van de Fa.Corn.Bak te Assendelft. PotJanDrie: 160 euri!!!!!!!! uit vrijwillige bijdragen koffie, thee en limonade voor MalaWeCare. Dank, dank!! Fantastisch!!!

Na natellen zaterdagavond komen we totaal op een opbrengst voor MalaWeCare van €417,45!!! Ongelofelijk. Echt! Geweldig!

Zaterdagavond appt Elly mij dat we vergeten zijn die 85 euri in de bus van MalaWeCare te stoppen. Maar dat ze die maandag meeneemt en af komt leveren. Tuurlijk. Geen enkel probleem. Dat komt goed!

Maandagochtend. Ik ben nog steeds brak van zaterdag maar kijk in mijn app halverwege de ochtend. Directielid Elly Bak: “Aal – (mijn bijnaam in vriendenkring), – goed nieuws! Er zit geen 85 euri in de doos van koffie- en theeopbrengst maar 161 euri!!!

Ik: “Huh? Huh? Hoe kan dat dan?” –  Watskeburt? Weet ze het wel zeker?

Screenshot_55

Hahahahaahaha. Directeur Peter Bak die de tempex-bak van de vrijwillige donatie van de bakken koffie en/of thee en limo die verstrekt zijn de geheke dag -schoonmaakte omdat er een bak koffie ingevallen was rond sluitingstijd bakte er een puzzel van! Hij had het papieren geld te drogen gelegd!!! En dat papieren geld was dus niet meegeteld!!! Wat een goede/positieve bak!

En vooral: WAT EEN BAK MET GELD e x t r a!!!

Dieptepunt maar O ZO INSPIREREND!!!!                                                                                      Hoewel er op dit moment vooral geld nodig is om het “potje” voor patienten die behandeling niet kunnen betalen en steeds aangevuld wordt door de twee Nederlandse artsen die daar werken in het  St.Lukes uit eigen zak (en deze artsen verdienen een schijntje!!!, (ca.€500 euri. Artsenloon in Nederland 6- tot 8-voudig. Stageloon hier! dus betalen uit eigen spaargeld! om te kunnen verblijven aldaar maar ook donerend om patienten te helpen die het niet kunnen betalen uit eigen zak) zijn we bezig om een project op te starten hiervoor, maar is nog niet klaar.  Zolang het project niet klaar is en er onvoldoende transparantie is in het “potje” en er geen enkele duurzaamheid aan verbonden is zullen wij het geld wat u ons toevertrouwde daar niet aan spenderen.

Dat maakt het niet minder schrijnend. Ik ontving deze week bericht dat patienten -behandelingen voortijdig onderbreken omdat ze de medische zorg niet verder kunnen betalen. Met als gevolg dat de geboden zorg niet voldoende is geweest en dus soms met fatale gevolgen. Dat zou niet moeten mogen. Dang! Wij krijgen naast volledige zorg ook nog eten, wassen en gewassen worden hier. Zooooo normaal. Daar alleen medische zorg. De rest moet gedaan worden door familie die verblijft op het terrein van het ziekenhuis onder soort van afdakjes………..Artsen ongeveer laatste maand zelf 400 euro in potje gedoneerd.

Screenshot_39
Hier kookt familie die rondom ziekenhuis verblijft. Koken hier dus ook voor patienten cq familie…………

 

Wij als Stichting vinden gratis niet oke. Niet kunnen betalen is nog minder oke, iedereen hier heeft recht op (veel meer) zorg in Nederland, in Malawi toch ook!?, maar we willen WEL duidelijkheid over wie en hoe vastgesteld wordt dat er niet betaald kan worden. Het verstrekken van gratis zorg – en daar zijn wij van overtuigd – leidt tot meer vraag naar/voor gratis zorg. Op dit moment gaan we onderzoeken hoe vastgesteld wordt dat patienten inderdaad niet in staat zijn om te betalen en of er mogelijkheden zijn om familie of patient de onbetaalde zorg kan verdienen d.m.v. diensten (repareren, schoonmaken, verven geen idee maar iets) bijv. in of bij het ziekenhuis.

Het fantastische bedrag van €498,45 wordt daarom even geparkeerd tot we het beste doel (van velen doelen) hebben om dit bedrag voor te gebruiken. Denk niet dat het geld niet onmiddelijk gebruikt zou kunnen worden. Er is van alles nodig. De nood is hoog. Voor ons, als Stichting,  is belangrijkste doel om deze idealistische artsen daar gemotiveerd te houden vooral doordat ze dat kunnen doen waar ze voor opgeleid zijn: medische zorg en hulp bieden.

Malawi is behoorlijk stabiel, bevolking heel vriendelijk,  maar honger is orde van de dag. Malaria, AIDS, ondervoeding en diarree door ondervoeding zijn de grootste problemen. El Niño, door ontbossing, veroorzaakt dat oogsten mislukken. We zien de gevolgen heel groot op tv in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. Maar speelt ook al jaren rol in Malawi. Denk nog eens na voor je hardhout aanschaft………….. Klimaatvluchtelingenprobleem is onderweg.

Stroom ook een groot probleem. Malawi is niet in staat om 24 uur per dag stroom te leveren voor het hele land en verdeeld stroom over de dag over verschillende regio’s. Dat betekent dat er ongeveer 6-8 uur per dag stroom is terwijl het er 12 uur per etmaal aarde donker is. Inmiddels hebben wij verlichting op accu’s gefinancierd voor artsen en OK zodat operaties en hechtingen afgemaakt kunnen worden ook zonder stroom. Zie voor meer info hierover op onze website. Aggregaat op diezel aanwezig bij nood maar vervuilend en kostbaar (verliespost voor ziekenhuis) en kan niet voorzien in alle stroom. Opereren of OK jassen steraliseren. Soms zware keuzes moeten makend, diesel bijna op, wie opereren en wie niet. We proberen ook geld bijeen te krijgen voor schone alternatieve stroom zoals zonneenergie. Een artsenwoning is voorzien van reserve accu’s die opladen tijdens uren stroom. Duur in aanschaf. En gebruikmakend van electriciteit. WIj willen graag schone energie voor personeel. Project zonneergie startend voor artsenwoningen en mogelijk voor ander personeel op terrein in toekomst. Binnenkort of website zuster-webpage van Stichting Bonfari die een ANBI status hebben en dus meer aantrekkelijk voor bedrijven (belasting voordeel) om te doneren.

Maar we willen geld gebruiken voor wat het hardst nodig is maar niet een druppel op een gloeiende plaat islaten zijn. Overwogen en doordacht. In samenspraak met zij die plaatselijk aanwezig zijn.

Nogmaals:                                                                                                                                       Dank, dank, dank! 500 euri hier een heel bedrag. Daar is het een vermogen. Weet dat wij als Stichting, maar zij die daar werken nog veel meer, heeeeeeeeel blij zijn met uw bijdragen!

Astrid (Aal),                                                                                                                                     Voorzitter Stichting MalaWeCare

 

Bent u geinspireerd door wat wij doen? Neem contact met ons op via caremalawe@gmail.com. Grotere projecten/onderbouwde transparante en duurzane projecten zijn ondergebracht bij Stichting Bonfari met een ANBI status. Donaties aldaar heel welkom o.v..v MalaWeCare zodat het in onze projecten terectht komt. We willen het geld daar gebruiken waar het nodig is.

Wilt u onze dokter Wouter Bakker ondersteunen die alleen om te kunnen verblijven in Malawi, maandelijks geld bij moet leggen om daar uberhaupt te kunnen werken……….. wacht dan nog even tot we ons rekeningnr. bij Regiobank hebben en doneer elke maand minimaal 1 euro voor Dokter Wouter Bakker. Hij doet wat wij allemaal zouden moeten doen maar niet kunnen. Hou, met ons, een jonge bevlogen dokter in de lucht! Hij doet wat wij niet kunnen, maar eigenlijk wel zouden moeten.

Dank u wel!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s